ТОП 10 на най-често задаваните въпроси за Изпълнителното производство (част - 1)

През месец февруари сайта: publichnaprodan.com чества своя рожден ден. Екипът ни, реши да направи обобщение на някои от най-често задаваните въпроси и да внесе известна яснота у питащите:

Ето и ТОП 10 на най-често задавани въпроси:

№ 1: Удържат ми ХХХ лева от заплатата, получавам ХХХ лева, това правилно ли е и ако не, колко трябва да ми удържат и как да коригирам удръжките ?

Отговор:  правилният въпрос е: какво да направя, че въобще да не ми удържат от заплатата ? При задължение от 5000лв. /например/ ако коригирате удръжките от 50 на 20лв. – това, вместо да ви помогне, ще ви навреди ! Законната лихва върху главницата ще е по-голяма от вноската по запора или с други думи, ще плащате само лихви! Все пак, ако желанието Вие е такова, то следва да знаете, че сума в размер на минималната работна заплата за страната не може да ви се удържа. Важно е да се знае и че: НЕ ЧСИ/ДСИ удържа сумите. Т.е корекцията не става с жалби, искания, молби или телефонни обаждания. Сумата се удържа и превежда от работодателя Ви, т.е само той може да коригира превода.

    Поради множеството запитвания, си изградихме практика да предоставяме анализ (доклад, тълкуване) по темата.Този анализ не задължава и не принуждава никого. Той има информативна стойност и тълкува (според нас волята на законодателя). Създадохме подобна практика с цел: запознаване на счетоводителя/работодателя с актуалната съдебна практика по темата.

№ 2: Имам изпълнително дело от 20ХХгодина ! Какво да направя ? Няма ли да се прекрати вече това дело по давност ? Много искам да съм коректен и лоялен, но ми искат твърде голяма вноска.

Отговор:  правилният въпрос е: Как да го прекратя/искам да го прекратя това дело, какво е нужно да предприема ? Практиката показва, че вземанията по изпълнителните дела, образувани след 2011г. могат да бъдат прекратени. /за по-стари дела е по-сигурно/. Изпълнителните дела, образувани след 2013г. също ! Това, последното не спасява положението за вбъдеще и категорично, но дава „алтернативи”  Какви, как и при какви условия, е строго индивидуално и няма как да се ангажираме с конкретика.

      Част от писмата, които получаваме са в смисъл: „Искам да си плащам (да бъда лоялен), но не мога. Искат ми прекалено висока вноска, а тя не е по силите ми!” Без да тълкуваме причините за настъпилата ситуация ще споделим следното:  Имали сте кредит от 1000лв. Платили сте 5 вноски по 100лв. и сте погасили например 200лв. от главницата, а другото са лихви /дадени от Вас пари: 500лв./. Спирате плащанията ! След преговори с Вашия кредитор и след няколко месеца /години/, сте изплатили още 500лв. /дадени от Вас пари 1000лв./(остатък: главница 800лв.), но поради забавата в плащанията и натрупаните лихви, задължението Ви вече е в размер на 1500лв.  Отново спирате плащанията (защото вашият кредитор ви иска поне 700лв. – за да се изчистят лихвите, иначе няма споразумение). /Допълнителни скоби: ако имах 700лв. – нямаше да е проблем кредита от 1000лв./. Следва дело: там, държавната такса е 2 % /върху 1500лв. = 30лв. + 300лв. – адвокатско/ юрисконсултско възнаграждение/ и получаване на Покана за доброволно изпълнение от ЧСИ/ДСИ за сума около 1900лв. без таксите на ЧСИ/ДСИ. При образувано дело се дължат още /според материалния интерес 350лв. юрисконсултско/адвокатско възнаграждение, т.е за да стане сумата от около 1200лв. + такси на ЧСИ. За Таксите ……не може да се изчисли и да се даде нагледен пример. Всичко е според зависи………Вие се „стряскате” и правите още 2-3 вноски от по 100лв. /изплатени ваши пари около 1300лв./, след което разбирате, че задължението Ви е над 2000лв.

Извод:

  • излезли от вашия джоб парични средства: 1300лв.
  • изтеглен заем 1000лв.
  • дължите: над 2000лв. /без такси на ЧСИ от които средно: 130 за образуване на дело и още 200-300 такса = грубо и без калкулатор около 400 + тези 2000……/

№ 3 Нямам нищо на мое име. Говори се за фалит на физически лица – има ли нещо вярно ?

     Отговор:  Според нас не е възможно скоро да влезе такава фигура в българското законодателство.  Но и без да е налице такъв фалит и към момента закона позволява (или поне е законодателно уредено) прекратяване на изпълнителните дела срещу длъжници, нямащи имущество. Поне така гласи чл. 433 ал. 1, т. 5 от ГПК, а именно: Изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато: т.5 „посоченото от взискателя имущество не може да бъде продадено и не може да се намери друго секвестируемо имущество” Законодателно е уредено, но липсва съдебна практика по темата. Проблема идва от там, че сега действащият закон НЕ позволява обжалване в тази и в ред други насоки на тази и сходни разпоредби от страна на длъжниците. 

№ 4 Продадоха ми имота много евтино ! Той струва поне три пъти повече, какво да направя ?

      За съжаление, тук няма законодателно решение. Вашия имот струва толкова, колкото са предложили за него и нито лев в повече. Причините за така създалата се ситуация са няколко: На първо място: при покупка на подобни имоти, законодателят е предвидил едноседмичен срок за внасяне на предложената цена. Не са много хората, които могат да предложат и платят за една седмица суми в размер на 30-40-50 000 евро. Обикновено на свободния пазар подобни сделки стават чрез кредити (потребителски, ако не достига малко или ипотечни), но при участията на търг, парите трябва да са налични. Именно и поради това, много от купувачите изчакват „падане” на цената, за да влязат в наличния си бюджет.

     Длъжникът обаче може да оспорва чрез иск изпълнението (при наличие на предпоставки). Контролирането на цената бе възможно преди измененията в ГПК от 2008г., а сега е практически невъзможно. Това нямаше да е лошо, ако не създаваше условия за порочни практики от страна на определени субекти. Нашият съвет е: търсете компетентно мнение преди реализиране на проданта, защото след това не е възможно да се предприемат каквито и да било действия.

№ 5 Колко струват услугите Ви, как да организираме среща  ?

     Няма твърди цифри или тарифи. За разменени имейли или телефонни обаждания пари не взимаме.На много хора съдействахме (с наши, лични средства), поради очевидното им не добро финансово състояние. Надяваме се тези хора да ни помнят с добро. Когато обаче очаквате от нас варианти за решаване на проблемите Ви – услугите се заплащат (колко и как – зависи от казуса). Във всеки казус има житейски проблем и ние сме задължени да обърнем внимание, да изслушаме и да предложим решение. Когато Вие имате ангажимент към нас, нашият – към Вас е двоен !

   През 2015г. имахме идея да организираме и проведем срещи на места, почти във всички градове в страната (според запитванията в сайта). За сега, тази наша инициатива ще остана само като проект. Пътуваме и сега /и то много често/, но само по изрична уговорка с клиента, с оглед решаване на определен казус. А иначе: можете свободно да изпращате вашите писма на следния електронен адрес: office.publichnaprodan@gmail.com или да ни намерите в скайп: publichnaprodan.com

   

Следва продължение…………